Bensa, kaasu, sähkö, diesel vai kenties kahden eri käyttövoiman yhdistelmä? Eri käyttövoimista kuulee paljon uskomuksia ja jopa pelottelua. Auton käyttövoimaa ei kuitenkaan kannata lähestyä uskomuksiin luottaen, sillä jokaisessa käyttövoimassa on omat hyvät puolensa. Tästä tekstistä poimit vinkit sinulle sopivan käyttövoiman valintaan!

Paljon parjattu diesel – vai luotettava ja edullinen ratkaisu?

Diesel-vero. Asia joka monella tulee kyseisestä käyttövoimasta ensimmäisenä mieleen. Kuinka suuri tämä vero oikeastaan onkaan? Diesel-autoon liittyy isompi vuosittainen ajoneuvovero kuin muihin käyttövoimiin. Noin 4-vuotiaassa vaihtoautossa veron määrä on noin 400 euroa suurempi kuin vastaavassa bensavaihtoehdossa. Verosta koituvat lisäkulut kuitenkin kompensoidaan polttoainekuluissa, sillä dieseliä tankkaat bensaa edullisemmin. Nyrkkisääntönä toimii vuosittainen 20 tkm raja, jonka ylittäessä polttoainekulut tulevat dieselautolla kuitenkin edullisemmiksi.

Etenkään uudemmista dieselautosta ei kannata potea huonoa omatuntoa päästöjen vuoksi. Uudemmat dieselautot ovat niin vähäpäästöisiä, että niiden ajamisesta syntyvät päästöt ovat pääasiassa pienemmät kuin bensa-autossa. Toisin sanoen työmatkoja tai lomareissuja paljon ajavalle diesel nousee helposti parhaaksi vaihtoehdoksi auton valinnassa. Jopa harrastavan lähiöperheen taajama-ajo riittää usein järkeväksi perusteluksi dieselauton valintaan.

Ekologinen ja nykyaikainen kaasu, sähkö ja hybridi

Ilmastokeskustelu muuttaa autoteollisuutta ja sen tulevaisuutta jatkuvasti, eikä kukaan pysty ennustamaan, miltä autokanta näyttää kymmenen vuoden päästä. Keskustelussa nousee kuitenkin esille jatkuvasti ekologiset polttoaineratkaisut ja yhä useampi suomalainen suosii autossaan vähäpäästöisiä käyttövoimia. Tällaisia ovat biokaasulla kulkevat kaasuautot, täyssähköllä liikkuvat sähköautot sekä näiden sekoitukset eli erilaiset hybridiautot.

Biokaasu on nykypäivänä kustannustehokkain ja fossiilisia polttoaineita vihreämpi vaihtoehto. Kaasuauton arvo laskee muihin käyttövoimiin verrattuna hitaampaa, minkä lisäksi litrahinnoissa biokaasun hinta on noin 0,936 euroa/l eli se on selvästi bensiiniä ja myös dieseliä edullisempaa. Biokaasu kuulostaa loistavalta ratkaisulta autoilijalle, mutta siihen liittyy yksi sudenkuoppa. Kaasutankkausverkkoa ei löydy vielä kattavasti Etelä-Suomen yläpuolelta, joten Kuopiota ylempänä asuvan kannattaa harkita tarkkaan ennen kaasuauton ostoa.

Sähköauto tai hybridi sopii loistavasti kerrostaloasujalle, jonka parkkipaikalta löytyy sähkölataus pistoke. Sähkö käyttövoimana sopii kaupunkiajoon, jossa matkat ovat pieniä, mutta niitä syntyy päivän aikana paljon. Jatkuvasti yleistyvät sähköautot myös tekevät hiilijalanjäljestäsi kevyemmän, vaikka on kuitenkin muistettava, että edes sähköauton hiilijalanjälki ei ole täysin nollassa.

Etsi tietoa ja tutustu rauhassa – me autamme sinua

Kun etsit itsellesi sopivaa käyttövoimaa, ei yksi vaihtoehto ole välttämättä toistaan parempi. Käyttövoiman valintaa helpottaa tutustuminen ja tiedon etsiminen; kun tiedät omat ajotapasi ja tarpeesi, käyttövoima löytyy yhdessä autokauppiaan kanssa vaivattomasti.

Meidän vaihtoautovalikoimasta löydät laadukkaat autot aina sinun tarpeeseesi. Voit myös kysyä meiltä mielipidettä, jos kaipaat kokenutta autoasiantuntijaa avuksesi.