Autokaupoilla saa seisoa monesti huuli pyöreänä. Auton valinnassa pelkkä auton tyyli tai merkki ei välttämättä riitä ostoperusteiksi. Sen sijaan ostajan kannattaa tietää jo ennen koeajoa, minkälaisia ominaisuuksia ja lisävarusteita hän autoltaan tarvitsee.

Kokosimme sinulle listauksen asioista, jotka kannattaa pitää mielessä autoa valittaessa. Näiden ohjeiden pohjalta voit vaivatta kasata itsellesi vaatimuslistan, joka helpottaa autokaupassa navigointia. Muista aina myös kertoa tarpeistasi avoimesti myyjälle.

1. Kuinka monta kilometriä ajat arviolta vuodessa?

Matkan arvioinnin jälkeen on helpompi päättää, minkälaisella polttoaineella kulkevaa kaveria sinun kannattaa etsiä. Jos ajokilometrejä kertyy vuodessa yli 20 000, on paras vaihtoehto usein diesel. Kaupunkiajoon sopii paremmin bensa-auto. Jos taas arvostat autossasi ekologisuutta, suosittelemme kokeilemaan hybridiä.

2. Koostuuko ajomatkasi pitkästä matkasta, lähinnä kaupunkiajosta vai haluatko yhdistää nämä ominaisuudet?

Jos etsit näppärää kaupunkiautoa, käännä katseesi pienempiin kulkupeleihin. Pienen tai keskikokoisen auton avulla teet taskuparkkeja vaivatta myös ruuhka-aikaan. Tämän lisäksi pieni auto kuluttaa isoa autoa vähemmän. Omiin tarpeisiin ei kannata hankkia liian suurta autoa, vaikka auto miellyttäisi silmää ulkoisesti.

Jos taas ajat lähinnä taajama-alueen ulkopuolella tai pitkää matkaa, kannattaa huomioida auton massa turvallisuuden takaamiseksi. Pieni kaupunkiajoon suunniteltu auto ei välttämättä ole paras auto kohdata kovassa vauhdissa vastaan juoksevaa hirveä tai alkutalven mustaa jäätä.

3. Kulkeeko autossa mukana perhe, lastenistuin tai harrastusvälineet? Entä kuljetatko autossa usein mukana eläimiä tai peräkärryä?

Farmari tai citymaasturi sopii nykyisin hyvin yhä useamman arkeen. Tilava auto helpottaa monen harrastajan arkea sekä perheellisen kauppareissuja, eikä kuitenkaan estä liikkumista autolla yksin. Sen sijaan pieni auto voi jättää unelmia toteutumatta. Myös mahdollisuus peräkärryyn, pyöräkoukkuun tai lemmikkien kuljetukseen kannattaa laittaa listallasi tärkeysjärjestykseen. Auton on tarkoitus mahdollistaa elämää!

4. Mitkä lisävarusteet ovat sinulle pakollisia ja mistä olet kenties valmis luopumaan?

Uudemmissa autoissa jo vakiovarustetaso on usein hyvä, mutta tietyt ominaisuudet kannattaa punnita jo ennen autokaupoille lähtemistä. Pitkää matkaa ajavan voi olla hyvä pitää kiinni vakionopeudensäätimestä ja kaistavahdista, jotka tekevät autoilusta niin mukavampaa kuin turvallisempaa. Kaupunkiajossa peruutustutka sekä parkkiavustin voivat tehdä autoilusta hieman stressittömämpää, jolloin ne kannattaa pitää omalla listallaan. Jos et säilytä autoasi talvisin sisätiloissa, vaadi aina sisätila- ja lohkolämmitintä.

Vaikka auton ostossa on aina mukana paljon tunnetta, kannattaa autokaupoille valmistua aina järki edellä. Kun sinulle sekä myyjälle on selvää, minkälainen auto istuu sinun tarpeisiisi, saat kaveriksesi varmasti sinua parhaiten palvelevan kulkupelin.

Käy kurkkaamassa meidän vaihtoautovalikoima ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto. Me autamme mielellämme, jos sinulla herää kysymyksiä auton ostoon liittyen!